De landelijke ophokplicht is weer van kracht, wat betekent dat al het pluimvee in Nederland voorlopig binnen moet blijven. Deze maatregel is ingesteld na de recente vondsten van vogelgriep bij een bedrijf in Putten én in het Duitse Kleef. Dat klinkt ver weg, maar vogels leggen vele kilometers af tijdens de vogeltrek naarmate de winter vordert. Maar waarom is de ophokplicht nodig, en wat kun jij als burger doen in deze situatie?
De ophokplicht betekent dat pluimveehouders – zowel grote bedrijven als mensen met een paar kippen in de achtertuin – hun dieren moeten binnenhouden of afschermen van wilde vogels. Het doel is simpel: het voorkomen van verdere verspreiding van het vogelgriepvirus. Wilde vogels kunnen het virus namelijk via uitwerpselen of direct contact overbrengen naar kippen, eenden en ander pluimvee. Zie je een ziek of dood dier? Raak het niet aan!
Waarom nu?
Volgens pluimveehouder John Bongers, eigenaar van Eierfarm De Zoom in Altweerterheide, had de ophokplicht wellicht iets eerder ingesteld kunnen worden deze week. “De vogelgriep in Putten werd afgelopen maandag geconstateerd. Het is jammer dat er nog een aantal dagen werd gewacht om tot een ophokplicht over te gaan,” zegt hij. “Het is essentieel om onze dieren en de sector te beschermen, hoe graag ik mijn dieren ook buiten zie.”
Wat betekent dit voor de boer en de consument?
Door de ophokplicht kunnen kippen niet buiten, maar kunnen ze wél naast de stal in een overdekte ‘wintergarten’ rondscharrelen. Hier zijn ze afgeschermd van wilde dieren en indirect tegen besmetting. De maatregel heeft geen effect op de kwaliteit van de eieren, die blijven gewoon zoals je gewend bent. Iedereen kan nog steeds vrije-uitloop-eieren kopen, zelfs als de kippen tijdelijk binnenblijven.
Als de ophokplicht langer dan 16 weken duurt, moeten vrije-uitloop-eieren als scharreleieren verkocht worden. Dit levert pluimveehouders met vrije uitloop minder op, waardoor ze uiteindelijk financieel verlies oplopen. Ze voldoen na deze 16 weken namelijk niet meer aan de keurmerkvereisten. Zodra de ophokplicht weer wordt opgeheven, mogen de kippen weer naar buiten en kunnen ze weer voldoen aan het vrije-uitloop-keurmerk.
Wat kun jij doen?
Ook burgers hebben een rol in het voorkomen van vogelgriep. Heb je kippen, eenden of zelfs pauwen in je tuin? Dan ben je verplicht om ze af te schermen van wilde vogels. Dit kan door een net over de ren te spannen of een overdekte ruimte te maken. Dit is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kwestie van solidariteit naar de agrarische sector.
Pluimveehouder John benadrukt het belang hiervan: “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Een virus stopt niet bij de grens van een boerenerf. Samen moeten we zorgdragen dat de verspreiding stopt.”
Waarom is dit belangrijk voor iedereen?
De vogelgriep raakt niet alleen boeren, maar kan gevolgen hebben voor ons allemaal. Door je pluimvee af te schermen en de regels te volgen, help ook jij verdere uitbraken voorkomen. Laten we samen de impact van de vogelgriep beperken.
Vragen? Neem contact op met je gemeente of zoek info via officiële kanalen.